Terug naar overzicht Antwerpse begraafplaatsen Berchem Antwerpen 31 - 3 - 1898 / Cabour 10 - 10 - 1918 Emile Verset Het graf voor Emile Verset bevindt zich op perk 15 – C – graf 04. Emile Verset werd aanvankelijk begraven op de begraafplaats Duinhoek in De Panne maar werd later bijgezet in de familiekelder.

Emile Verset werd op 10 maart 1915 als korporaal bij de motorrijders gedetacheerd bij de Generale Staf van de Zesde Divisie. De Zesde Divisie o.l.v. luitenant-generaal Albert Lantonnois-de Rode werd ingezet tussen Merkem en Boezinge en sloot daar tegen het Franse front aan. Emile Verste sneuvelde en overleed op 10 oktober 1918 in het Belgisch militair hospitaal Cabour aan de Moeresteenweg 139 in Adinkerke.


In Adinkerke werden heel wat geallieerde troepen gekantonneerd. In het dorp waren ook verscheidene medische posten geïnstalleerd, waarvan de bekendste het militair veldhospitaal in het domein Cabour (ook wel 'Cabourg' genoemd) was. Het domein 'Cabour' is een duinengebied, genoemd naar de Rijselse industrieel Cabourg die het gebied begin 20ste eeuw van de Staat afkocht en er een landhuis bouwde. De oprichting van het chirurgisch hospitaal binnen het domein, in april 1915, werd bevolen door “l'Inspecteur Général du Service de Santé” van het Belgisch Leger, dr. Mélis, in reactie tegen de oprichting van het Rode Kruishospitaal L'Océan in De Panne. Het hoofd van het hospitaal, de evenknie van dr. Depage, werd dr. Paul Derache (° Anderlecht, 1873). Deze jonge dokter bleek een goede chirurg én een efficiënt leider te zijn. Op 28 dagen werd het Cabourhospitaal opgebouwd, met de steun van het 'Antwerp British Hospital Fund' en van graaf de Mérode. Er werden demonteerbare paviljoenen gebouwd. Elk paviljoen had 24 bedden. In iedere hoek was een apart kamertje voor de geïsoleerde patiënten, linnenkamer en badkamer. Ze waren goed verlicht en stonden op een verhoog. In Cabour werden 19 dergelijke paviljoenen opgetrokken voor de gewonden en 3 voor het personeel. Er was een capaciteit van een 500-tal bedden. Het enige stenen gebouw werd gebruikt als operatiezaal. Op 26 april 1915 ging het hospitaal open. Het front werd 'verdeeld' over 3 hospitalen, Cabour, l'Océan en Hoogstade. Het chirurgische hospitaal te Cabour was actief tussen 25 april 1915 en 12 maart 1917. Gemiddeld zouden er 5 operaties per dag zijn uitgevoerd. Er werden 2.811 militairen geopereerd van oorlogswonden (en nog een 500-tal anderen) en daarvan overleden er naar verluidt 227. Op 12 maart 1917 verhuisde dr. Derache met zijn chirurgische afdeling naar Beveren-aan-de-Ijzer (Kruisstraat). In Cabour bleef een algemeen hospitaal voor zieken gevestigd, o.l.v. dr. Pierre Nolf. Deze medische post bleef nog actief tot 17 februari 1920. Naar verluidt kregen 8.246 mensen hier een medische behandeling, o.m. slachtoffers van gasaanvallen (vanaf augustus 1917 mosterdgas of 'yperiet') en patiënten van de 'Spaanse griep' (een wereldwijde griepepidemie in 1918).


Met dank aan Mia Verbanck

voor de informatie.