Schoonselhof Antwerpen 12 - 10 - 1893 / 19 - 10 - 1976 René Guiette Het grafmonument voor René Guiette bevond zich op perk M, rij 05  maar werd intussen reeds geruimd.

René Émile Étienne Guiette was de zoon van de luministische schilder, Jules Guiette, en broer van filoloog en dichter, Robert Guiette. Hij was oorlogsvrijwilliger en studeerde daarna oosterse filologie; hij verbleef net als zijn broer een tijd in Parijs. Vanaf 1919 begon hij te schilderen. Zijn stijl gaat over van expressionisme naar kubisme en postkubisme. Op 14 november 1922 huwde hij met Marie Tinchant. Ze hadden drie kinderen: Vincent bijgenaamd Tito (1923), Raymone (1925) en Marianne (1927). In 1926 tekende Le Corbusier de plannen voor zijn woning en atelier aan de Populierenlaan 32 in Wilrijk, het enige nog bestaande werk van Le Corbusier in België; de werken werden uitgevoerd onder toezicht van architect Paul Smekens in 1926-1927. Vanaf 1932 wijdde René Guiette zich meer aan fotografie en maakte reportages. In 1946 werd hij professor fotografie en kleurenleer aan de “École nationale supérieure des arts visuels”, een hogeschool van de Franse Gemeenschap in België, gevestigd in de Abdij Ter Kameren bij Brussel. In kunstkringen is ze bekend als "ter Kameren" of "La Cambre". Vanaf 1948 publiceerde René Guiette, onder de pseudoniem Blaise Distel, ook artikels over kunst in de Antwerpse dagbladen Le Matin et La Métropole. Ook in 1948 werd hij lid van de Parijse Compagnie de l'Art brut, een kunstkring rond de Franse schilder Jean Dubuffet. Onder invloed van de Zenfilosofie evolueerde zijn schilderkunst intussen naar een transcendente kalligrafie. Guiette heeft veel gewerkt met de technieken van olie op doek en zand op papier.

“Rene Guiette was een intelligent en gevoelig kunstenaar met een grote belangstelling voor de plastische vernieuwingen van zijn tijd. De authenticiteit van zijn artistieke en intellectuele zoektocht maakt van hem een van de interessantste figuren in het Belgische kunstlandschap van de 20ste eeuw. Hij geniet lang niet de bekendheid van zijn collega René Magritte maar toch exposeerden ze regelmatig samen en genoot Guiette bij leven een reputatie als één van de beste abstracten in ons land. Guiettes werk leunt soms aan bij de Art Brut, soms bij een meer meditatieve stijl.” (te lezen op de website Kunstzolder uit Lembeke)

In 1975 ontvangt René Guiette de “Prix Quinquennal de Peinture” als een hommage van de Belgische Staat aan zijn rijke carrière.

Werk van hem is te vinden in België (Antwerpen, Brussel) en in het buitenland (Den Haag, Sao Paulo, Parijs, Bazel). Zie http://www.idearts.be/abc/guiette/guitte2.htm


Met dank aan Mia Verbanck, Françoise Cousin
 en Anne Gérard voor de informatie.