Ro Schoon Ro Lachaise Degidsen Lezingen

Voordrachten voor verenigingen en dienstencentra

U kan zelf geen bezoek brengen aan Schoonselhof, ook wel het Antwerpse Père Lachaise genoemd?

Uw vereniging wil iets opsteken van het moois dat deze begraafplaats te bieden heeft, zonder het vertrouwde clublokaal te verlaten?

U ontdekt Schoonselhof liever binnen in de warmte in plaats van regen of koude te trotseren?

Niet getreurd! De mogelijkheid wordt geboden om in uw vertrouwde omgeving van een voordracht te genieten.


1. Schoonselhof komt naar u toe!

Deze lezing vertelt u alles over deze funeraire parel aan Antwerps kroon. Ze wordt opgefleurd met sprekende foto’s en momentopnamen, ook originele.


Na een korte inleiding staan we samen met Jacques Buermans stil bij grafmonumenten die op Schoonselhof hun tweede en soms zelfs derde “rustplaats” kregen. Ook de restauratie van een aantal monumenten komt aan bod. Tevens besteden we aandacht aan de symboliek die rijkelijk aanwezig is. We horen pakkende verhalen over de “bewoners” van deze dodenakker. Tot slot overlopen we de graven van enkele bekenden onder hen. Dit alles wordt doorspekt met boeiende anekdotes, zodat het zeker geen “dooie boel” wordt.


De deelname in de onkosten bedraagt 110 € als een beamer ter beschikking is + verplaatsingskosten.2. Montmartre, Montparnasse, Père Lachaise: funerair Parijs op zijn best!

 

U hoorde al veel over de Parijse dodenakkers, maar een trip naar de lichtstad is niet direct haalbaar? Uw vereniging wil iets opsteken over het moois dat die belangrijke begraafplaatsen te bieden hebben, zonder het vertrouwde clublokaal te verlaten? U ontdekt de Parijse begraafplaatsen liever binnenskamers in de warmte, in plaats van regen of koude te trotseren? Dat kan! Deze lezing door Jacques Buermans vertelt u alles over deze funeraire parels aan de Parijse kroon. Ze wordt opgefleurd met sprekende foto’s en momentopnamen, naast originele verhalen en anekdotes.

Na een korte inleiding bezoeken we de begraafplaats Montmartre. Haar bekendste bewoners zijn zangeres, Dalida, componist Hector Berlioz en schrijver Emile Zola. Vandaar gaat het naar de begraafplaats Montparnasse. Iedereen kent Serge Gainsbourg maar ook schrijver Jean Paul Sartre en componist Camille Saint-Saëns kregen hier hun laatste rustplaats naast nog een aantal bekende kunstenaars. Na een korte pauze staan we stil bij de moeder van alle begraafplaatsen: Père Lachaise. Natuurlijk weet u dat schrijver Oscar Wilde, zangeres Edith Piaf en Jim Morrison, van The Doors, hier liggen, maar u zult verwonderd zijn over wie hier nog begraven ligt. En na enkele uren zijn we terug van onze fictieve trip naar Parijs.


De deelname in de onkosten bedraagt 110 € als een beamer ter beschikking is + verplaatsingskosten.


Bijkomende info wordt graag verstrekt:

Jacques Buermans

03/829  16 03 of [email protected]