Ro Schoon Ro Lachaise Degidsen Schoonselhof

Verenigingen kunnen de begraafplaats bezoeken op een zelf gekozen tijdstip


1. Algemene rondleiding

Men vindt op Schoonselhof de laatste rustplaats van Peter Benoit, Hendrik Conscience, Lode Craeybeckx, Herman De Coninck, La Esterella, Jeane Brabants en vele andere bekenden. Recent werden veel originele grafmonumenten geplaatst op de graven van Bob Davidse, Hans Burie, Jef Nys en Julien Schoenaerts.

Maar kent u ook het toch zo tragische verhaal van Maria ‘s Heeren?

Weet u iets over de laatste rustplaats van de drie kraaiende hanen?

Ligt er een kolenhandelaar op het ereperk?

Dit alles kunt u ontdekken tijdens een rondleiding gekruid met anekdotes, zodat de wandeling geen dooie boel blijft. 84 hectare groot: dat vraagt om een gids!


Ideaal als eerste kennismaking!


De deelname in de onkosten voor een algemene rondleiding bedraagt 95 € voor een groep van maximum 25 personen.


Voorwaarden en inlichtingen


Jacques Buermans

Frieslandstraat 4 bus 6

2660 Hoboken

03/829 16 03

[email protected]

2. ‘Dichters, wij groeten u!’

Jacques Buermans, funerair gids, doet dit in samenwerking met de dames van de academie van Hoboken. We bezoeken een aantal schrijvers en dichters welke ruimschoots aanwezig zijn op het Antwerpse Père Lachaise. Bij de graven van onder andere Hendrik Conscience, Paul Van Ostaijen en Alice Nahon geeft Jacques funeraire uitleg waarna de dames een gedicht en/of een fragment uit het werk van deze kunstenaar voordragen. Maar er is meer dat dit bezoek bijzonder maakt. Wist u dat de term laatste rustplaats niet altijd al te letterlijk dient genomen te worden?  Wie ligt er onder een berg kolen begraven? Wat is peterschap juist? Dit en nog veel meer komt u te weten tijdens deze rondleiding. Wat de gedichten betreft. De dames verrassen ons een aantal keer want wie verwacht er nu “Alarm in Gent” op een Antwerpse begraafplaats en wat houden de dames achter de hand bij het “Schiedammerlied”?.


Niet goedkoop, wel origineel!


De deelname in de onkosten voor de rondleiding ‘Dichters, wij groeten u!’ bedraagt  170 € voor een groep van maximum 25 personen. Om praktische redenen kan dit enkel tijdens het weekeinde.


3. ‘Klanken klinken op Schoonselhof!’

Tijdens een twee uur durende wandeling op de begraafplaats Schoonselhof, staat gids Jacques Buermans stil bij componisten en zangers die daar hun laatste rustplaats kregen. Bij een aantal van hen, horen we muziekfragmenten. We trachten een link te leggen met het grafmonument. Andere stukken misstaan niet op een dodenakker. Wat dacht u van een werk over ‘geraamten’, een heuse ‘dodenmars’ of ‘Chrysanten’? Het wordt een wandeling vol afwisseling, waar muziek en kunstenaars in het daglicht gezet worden.


De deelname in de onkosten voor ‘Klanken klinken op Schoonselhof’’ bedraagt 120 € voor een groep van maximum 25 personen.4. ‘Laat het smaken op Schoonselhof!’

Heel wat bekende Antwerpenaren uit de culinaire wereld liggen begraven op Schoonselhof. François Xavier De Beuckelaer van Elixir d’ Anvers, chocolatier Hans Burie, Louis Roodthooft van de confiserie en Cuperus bekend om zijn koffie en thee vonden hier hun laatste rustplaats. Bedrijven die Antwerpen met een culinaire erfenis bedachten zoals chocolade Meurisse, de sigarendynastie Tinchant, chocolade Martougin en Spiers van de bananen rusten op dit Antwerpse Père Lachaise. Tijdens een wandeling van twee uur met gids Jacques Buermans worden deze personen tot ‘leven’ gewekt. Een ‘proevertje’ is nooit ver weg.


Niet goedkoop, nog nooit gezien!


De deelname in de onkosten voor de rondleiding ‘Laat het smaken op Schoonselhof!’ bedraagt 200 € voor een groep van 20 personen, een aantal “proevertjes” inbegrepen. Er is een maximum van 25 deelnemers en voor elke deelnemer boven de 20 dient 10 € extra betaald te worden. Ook is er de mogelijkheid -  weliswaar enkel tijdens weekends - om het geheel op te fleuren met gedichten mits een meerprijs van 50 €


5. ‘Kleurrijk schilderspalet bevolkt Schoonselhof!’

In Antwerpen vertoefden heel wat bekende kunstschilders en hun passage in de stad leverde prachtige kunstwerken op. Namen die klinken als klokken: Henri De Braekeleer, Pol Mara, Joseph Lies, Floris Jespers en de gebroeders Dolphyn. Allen kregen zij hun laatste rustplaats op Schoonselhof. Tijdens een wandeling van twee uur met gids Jacques Buermans, die  zijn betoog rijkelijk illustreert met afbeeldingen van de meesterwerken die deze artiesten voortbrachten komt men nog veel meer te weten. Wie schilderde er voornamelijk apen? Wie was de wereldberoemde schilder die Antwerpen even aandeed tijdens het directeurschap van Karel Verlat? Ferre Grignard, wat had die met schilderkunst te maken? Waarom kreeg baron Henri Leys zo’n armtierige laatste rustplaats en welke andere pijlen had kunstschilder Frans Van Kuyck nog op zijn boog? Dit alles en nog veel meer komt u te weten tijdens deze rondgang.


De deelname in de onkosten voor ‘Kleurrijk schilderspalet bevolkt Schoonselhof’ bedraagt 95 € voor een groep van maximum 25 personen.


6. Van “le Diable Liègeois” naar “den Antwerpschen duvel”!’

Een rondleiding over Wereldoorlog I is niet alleen een wandeling langs de militaire graven van de begraafplaats Schoonselhof. We starten bij de laatste rustplaats van Fernand Verschaeve, één van de eerste testpiloten en een Luikse waaghals die het leven liet nog vóór Wereldoorlog I begonnen was. Jules Tyck was niet alleen een piloot, hij had nog andere pijlen op zijn boog. Jurien Cuperus was een Vlaming die streed met de Canadezen. Waarom ligt die niet op het militaire gedeelte? Eindigen doen we bij de laatste rustplaats van ‘den Antwerpschen duvel”, wie mag dat wel wezen? Onderweg vertelt Jacques Buermans het verhaal van vier broers die allen verdienstelijk waren tijdens de ‘grooten oorlog’. Hoe kwamen twee Antwerpse politieagenten aan hun eind? En waarom ligt Grenville Hopkins niet bij zijn strijdmakkers in de Westhoek begraven en ook niet in zijn geboorteland Canada?

Klik hier om de flyer over deze rondleiding (pdf) te downloaden


Dit alles en nog veel meer komt u te weten tijdens deze rondgang, rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen.


‘Van “le Diable Liègeois” naar “den Antwerpschen duvel”!’ kan geboekt worden door verenigingen. Er worden ook enkele rondleidingen voorzien waar individuelen op kunnen inschrijven. De deelname in de onkosten voor ‘Van “le Diable Liègeois” naar “den Antwerpschen duvel”!’ bedraagt 95 € voor een groep van maximum 25 personen.

Geïnteresseerd? Voor alle info: Jacques Buermans, Frieslandstraat 4, bus 6, 2660 Hoboken,
03/829 16 03, [email protected]


7. ‘Architecten, bouwmeesters en steenkappers op Schoonselhof!’

Talrijke bouwmeesters en architecten kregen hier hun laatste rustplaats. Wie kent er niet Pieter Dens, Emile Van Haverbeke en Pierre Bruno Bourla. Maar ook de architect van het olifantenverblijf in de Antwerpse Zoo ligt op Schoonselhof. Ten slotte is er de steenkappersdynastie Jonckheer. Honderden van de immense grafmonumenten op dit Antwerpse Père Lachaise werden door deze familie vervaardigd. Zelf kregen ze een eenvoudige grafsteen.


De deelname in de onkosten voor ‘Architecten, bouwmeesters en steenkappers op Schoonselhof!’ bedraagt 95 € voor een groep van maximum 25 personen.


8. ‘Beeldhouwers en hun werken op Schoonselhof!’

De begraafplaats Schoonselhof herbergt ontelbare beeldhouwers. Vic Gentils, Mark Macken en Floris Jespers kregen hier hun laatste rustplaats maar andere bekende beeldhouwers zijn hier vertegenwoordigd met belangrijk werk. Denken we maar aan Guillaume Charlier, Georges Morren en Oscar Jespers. Beeldhouwers die met hun prachtige grafmonumenten dit Antwerpse Père Lachaise groot maakten liggen zelf onder eenvoudige grafstenen: Arthur Pierre, Frans Joris en Jules Pecher. Maar wie was ook weer bekend met zijn spookfiguren? Ontdek het samen met gids Jacques Buermans tijdens een twee uur durende rondleiding.


De deelname in de onkosten voor ‘Beeldhouwers en hun werken op Schoonselhof’ bedraagt 95 € voor een groep van maximum 25 personen.

Een begraafplaats als toeristische bestemming? Waarom niet? Voor de overledenen doet dat zeker geen afbreuk aan het respect dat ze verdienen. Op de Antwerpse begraafplaats is zoveel te ontdekken. Niet voor niets spreekt men van het Antwerpse Père Lachaise.  Men vindt er de laatste rustplaats van Peter Benoit, Hendrik Conscience, Lode Craeybeckx, Herman De Coninck, La Esterella en vele andere bekenden. Recent werden veel originele grafmonumenten geplaatst op de graven van Bob Davidse, Hans Burie, Jef Nys en Julien Schoenaerts.Maar kent u ook het toch zo tragische verhaal van Maria ‘s Heeren?  Weet u iets over de laatste rustplaats van de drie kraaiende hanen? Ligt er een kolenhandelaar op het ereperk?

Dit alles kunt u ontdekken tijdens een rondleiding gekruid met anekdotes, zodat de wandeling geen dooie boel blijft. 84 hectare groot: dat vraagt om een gids!